Search
× Search

Αντιμετώπιση Συνδρόμου Καρπιαίου Σωλήνα

Λειτουργικότητα και ταχύτατη αποκατάσταση εντός ολίγων ημερών

Με Ήπια Αντιμετώπιση ή Χειρουργική Επέμβαση

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι μια συχνή πάθηση κατά την οποία ο ασθενής διαμαρτύρεται για πόνο στο χέρι και τα δάκτυλα που μπορεί να επεκτείνεται μέχρι και το μπράτσο με ταυτόχρονο μούδιασμα και μυρμήγκιασμα στα δάκτυλα, το οποίο είναι εντονότερο το βράδυ και κυρίως τις πρώτες πρωινές ώρες.

Προσβάλλει συχνότερα τις γυναίκες από ότι τους άντρες και κυρίως άτομα που κάνουν κυρίως χειρωνακτική εργασία.

Ο καρπιαίος σωλήνας είναι το κανάλι στην περιοχή του καρπού, το οποίο δημιουργείται από τα οστά του καρπού, ραχιαία και παλαμιαία και από ένα σκληρό συνδετικό ιστό τον εγκάρσιο σύνδεσμο του καρπού. Μέσα από αυτόν περνούν οι καμπτήρες τένοντες των δακτύλων και το μέσο νεύρο.

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα προκαλείται όταν το μέσο νεύρο συμπιέζεται και στραγγαλίζεται από τους τένοντες οι οποίοι λόγω μακροχρόνιας καταπόνησης διογκώνονται και παχύνοινται.

Στιγμιότυπο επέμβασης για το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα
 • ΑΙΤΙΑ
 • ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
 • ΔΙΑΓΝΩΣΗ
 • ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Αίτια που Προκαλούν το Σύνδρομο

 • Συγγενής στενός καρπιαίος σωλήνας, με πιθανή κληρονομικότητα.
 • Η χρόνια χειρωνακτική εργασία.
 • Ορμονικές η άλλες παθολογικές καταστάσεις όπου δημιουργείται τοπικό οίδημα και κατακράτηση υγρών.
 • Διαταραχές της εγκυμοσύνης.
 • Η ηλικία. Συνήθως προσβάλει άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.
 • Παθολογικές καταστάσεις όπως σακχαρώδης διαβήτης, ρευματοειδής αρθρίτιδα, θυροειδοπάθεια κλπ.
 • Πρόσφατος τραυματισμός στο χέρι ή τον καρπό και ιδιαιτέρα κατάγματα του περιφερικού τμήματος του αντιβραχίου.

Στις περισσότερες περιπτώσεις πάντως, δεν υπάρχει εμφανής αιτία.

Συμπτώματα της Πάθησης

Πόνος και μουδιάσματα, στο χέρι κυρίως, που επιδεινώνονται τη νύχτα αναγκάζοντας τον ασθενή να ξυπνά τις πρώτες πρωινές ώρες με έντονο μούδιασμα. Οι ασθενείς ανοιγοκλείνουν και τινάζουν το χέρι τους προκειμένου να υποχωρήσουν τα συμπτώματα. Τα μουδιάσματα εμφανίζονται συνήθως τον αντίχειρα, το δείκτη, τον μέσο και τον μισό παράμεσο δάκτυλο ενώ ο πόνος μπορεί να αντανακλά ως και το μπράτσο.

Σε πιο προχωρημένες περιπτώσεις, όταν δεν αντιμετωπισθεί το πρόβλημα, το μούδιασμα παραμένει μόνιμα, ο ασθενής χάνει και την αίσθηση και τελικά επέρχεται αδυναμία στο χέρι με αποτέλεσμα να πέφτουν αντικείμενα από το χέρι ή να υπάρχει δυσκολία σε λεπτές κινήσεις.

Στην πιο συνηθισμένη περίπτωση, τα συμπτώματα ξεκινούν σταδιακά. Συνήθως είναι χειρότερα το βράδυ και αφυπνίζουν τον πάσχοντα. Στη διάρκεια της ημέρας, τα συμπτώματα συχνά εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της οδήγησης, στο διάβασμα ενός βιβλίου ή στο κράτημα ενός αντικειμένου, όπως το τηλέφωνο. Το τίναγμα του χεριού συχνά μαλακώνει τα συμπτώματα.

Διάγνωση

Η διάγνωση του συνδρόμου του καρπιαίου σωλήνα γίνεται κυρίως κλινικά, δηλαδή με βάση τα συμπτώματα αλλά και την κλινική εξέταση. Στην κλινική εξέταση διαπιστώνεται υπαισθησία με παραισθησίες στον αντίχειρα, δείκτη και μέσο δάκτυλο, ενώ υπάρχουν και ειδικά κλινικά τεστ τα οποία αναπαράγουν η επιδεινώνουν τα συμπτώματα.

Εργαστηριακές Εξετάσεις

Με το ηλεκτρομυογράφημα, το οποίο καταγράφει την ηλεκτρική αγωγιμότητα των νεύρων του χεριού επιβεβαιώνει τη διάγνωση αλλά και μας προσδιορίζει και τον βαθμό της βλάβης που έχει υποστεί το νεύρο.

Θεραπεία

Συντηρητική Αντιμετώπιση

Με την έναρξη των συμπτωμάτων και την διάγνωση ΣΚΣ εφαρμόζουμε πάντα συντηρητική αγωγή όπως ξεκούραση και αντιφλεγμονώδη τόσο από το στόμα όσο και τοπικά. Σε πολλές περιπτώσεις συστήνεται και η τοποθέτηση ενός νάρθηκα για κάποιες ημέρες ως την υποχώρηση των οξέων συμπτωμάτων.

Στην περίπτωση που η κατάσταση γίνει χρόνια, οι φυσικοθεραπείες και η χρήση ειδικού νάρθηκα τις νυχτερινές ώρες, ανακουφίζουν τον ασθενή και βελτιώνουν την λειτουργικότητα.

Αν παρόλα αυτά τα συμπτώματα δεν υποχωρούν, τότε μπορεί να γίνει τοπικά έγχυση κορτιζόνης η οποία ανακουφίζει άμεσα από τον πόνο και στα αρχόμενα στάδια μπορεί να καθυστερήσει την εξέλιξη και να ελαττώσει τις υποτροπές της συμπτωματολογίας.

Χειρουργική Θεραπεία

Όταν πλέον η συντηρητική θεραπεία δεν επιφέρει ύφεση των συμπτωμάτων ή στις πιο προχωρημένες, όταν το μούδιασμα και η υπαισθησία είναι μόνιμη και ο ασθενής αρχίζει να χάνει και δύναμη στα δάκτυλα τότε υπάρχει απόλυτη ένδειξη χειρουργικής αντιμετώπισης.

Χειρουργική Τεχνική

Το χειρουργείο γίνεται με τοπική αναισθησία, με μια μικρή τομή 2 εκατοστώνστην περιοχή του καρπού, διαρκεί 5 με 10 λεπτά και δεν χρησιμοποιείται ίσχαιμος περίδεση στο βραχιόνιο. Κατά το χειρουργείο κόβουμε τον εγκάρσιο σύνδεσμο και απελευθερώνουμε το μέσο νεύρο. Ο ασθενής δεν χρειάζεται νοσηλεία και εξέρχεται από την κλινική μετά το χειρουργείο.

Απεικόνιση της χειρουργική επέμβασης ΣΚΣ

Αποκατάσταση

Μετά το χειρουργείο ο ασθενής θα έχει το χέρι του δεμένο με επίδεσμο για 2 με 3 ημέρες στην συνέχεια αρκεί μια απλή επικάλυψη του χειρουργικού τραύματος με αυτοκόλλητη γάζα. Συστήνεται στον ασθενή να ανοιγοκλείνει τα δάκτυλα του. Η κίνηση των δακτύλων γίνεται άμεσα και βοηθάει επίσης στην αποφυγή του οιδήματος.

Τα ράμματα αφαιρούνται μετά από 2 εβδομάδες.

Terms Of UsePrivacy StatementCopyright © 2024 Mantsis Orthopaedics
Back To Top