Τα κατάγματα ισχίου σε άτομα μεγάλης ηλικίας (συνήθως πάνω από 70) είναι μία από τις συχνότερες αιτίες εισαγωγής σε ορθοπαιδικές κλινικές.
Η κυριότερη αιτία είναι η σημαντική εξασθένηση της ποιότητας του οστού λόγω οστεοπόρωσης, που σε συνδυασμό με την δυσκολία στην κίνηση (αστάθεια, αρθρίτιδα άλλων αρθρώσεων, μειωμένα αντανακλαστικά κλπ) και τη λήψη πολλών φαρμάκων, προκαλούν κατάγματα ακόμη και με ασήμαντη βία. Πολλές φορές σε πολύ μεγάλες ηλικίες και βαριά οστεοπόρωση, το κάταγμα προηγείται της πτώσης.
Ποια είναι τα συμπτώματα στο κάταγμα ισχίου;
Τις περισσότερες φορές τα συμπτώματα είναι θορυβώδη με έντονο πόνο στην βουβωνική χώρα, όπου ο ασθενής δεν μπορεί να φορτίσει το σκέλος, με ταυτόχρονη βράχυνση και έξω στροφή ανάλογα με το είδος του κατάγματος. Πολλές φορές όμως σε άτομα πολύ μεγάλης ηλικίας που έχουν ήδη μεγάλο περιορισμό στην κίνηση και έντονα μυοσκελετικά προβλήματα, ο ασθενής και οι συγγενείς καθυστερούν να ζητήσουν ιατρική βοήθεια θεωρώντας ότι είναι απλώς ένα διάστρεμμα ή ότι οφείλεται σε πρόβλημα στην μέση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η διάγνωση του να γίνεται πολλές φορές και μέρες αργότερα.
Θεραπεία και Χειρουργικές Τεχνικές
Η χειρουργικές τεχνικές των καταγμάτων του ισχίου διακρίνονται σε αυτές όπου διατηρείται του οστούν της κεφαλής του μηριαίου και σε αυτές που αντικαθίσταται με ενδοπρόθεση. Η επιλόγη της τεχνικής εξαρτάται από το σημείο που διέρχεται η γραμμή του κατάγματος.
Τα υποκεφαλικά κατάγματα του ισχίου αντιμετωπίζονται χειρουργικά με ημιολική αρθροπλαστική (bipolar - μερική αντικατάσταση της άρθρωσης), λόγω αδυναμίας διενέργειας σταθερής οστεοσύνθεσης και συνεπώς υψηλού κινδύνου μη πόρωσης του κατάγματος σε άτομα μεγάλης ηλικίας.
Σε άτομα κάτω των εβδομήντα και με καλή βιολογική κατάσταση, και αν υπάρχουν και στοιχεία αρχόμενης αρθρίτιδας, προτιμότερο είναι να διενεργείται ολική αρθροπλαστική.
Τα περιτροχαντήρια κατάγματα αντιμετωπίζονται επίσης χειρουργικά με οστεοσύνθεση. Σήμερα έχει επικρατήσει η ενδομυελική ήλωση τύπου Gama Nail, με το οποίο επιτυγχάνεται με ελάχιστα τραυματική τεχνική σταθερότερη οστεοσύνθεση.