Αρθροσκόπηση Ισχίου | Ελάχιστα Επεμβατικές Μέθοδοι
Δρ. Λάζαρος Μάντσης | Χειρουργός Ορθοπαιδικός στη Θεσσαλονίκη
Search
Search

Όταν η Συντηρητική Αγωγή δεν Αποδίδει

Η αρθροσκόπηση ισχίου αποτελεί σήμερα την πιο σύγχρονη και λιγότερο επεμβατική μέθοδο για τη διάγνωση και τη θεραπεία μιας σειράς παθήσεων που εντοπίζονται εντός και γύρω από την άρθρωση του ισχίου. Μέχρι πρόσφατα, πολλές από αυτές τις παθήσεις θεωρούνταν δύσκολες ή και αδύνατον να αντιμετωπιστούν χειρουργικά χωρίς ανοιχτές επεμβάσεις.

Χάρη στην πρόοδο της ιατρικής τεχνολογίας, ο ορθοπαιδικός μπορεί πλέον να έχει άμεση εικόνα της άρθρωσης μέσω μικροσκοπικής κάμερας, και να πραγματοποιεί εξειδικευμένες επεμβάσεις μέσα από μικρές τομές 5 χιλιοστών. Αυτό μειώνει σημαντικά το χειρουργικό τραύμα, περιορίζει τις επιπλοκές και επιτρέπει στον ασθενή να επιστρέψει σπίτι του ακόμη και την ίδια ημέρα της επέμβασης.

 231 026 5885  Επικοινωνία

Στιγμιότυπο επέμβασης αρθροσκόπησης ισχίου

Πλεονεκτήματα της Αρθροσκόπησης Ισχίου


  • Ελάχιστη επεμβατικότητα, με μικρές τομές και λιγότερη βλάβη σε υγιείς ιστούς
  • Μειωμένος μετεγχειρητικός πόνος και ταχύτερη επούλωση
  • Σύντομος χρόνος νοσηλείας, καθώς συχνά ο ασθενής επιστρέφει σπίτι την ίδια ημέρα
  • Καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα, λόγω μικρότερων ουλών
  • Χαμηλότερος κίνδυνος επιπλοκών, όπως λοιμώξεις ή συμφύσεις
  • Υψηλή διαγνωστική ακρίβεια με άμεση οπτική επαφή στην άρθρωση

Συχνές Ερωτήσεις


Πότε ενδείκνυται η αρθροσκόπηση ισχίου;

Στα περισσότερα περιστατικά τα συμπτώματα που αναφέρονται είναι εμπλοκή της άρθρωσης, πόνος στο ριζομήριο που ενδέχεται να αντανακλάται στην εσωτερική πλευρά του γόνατου, αστάθεια, δυσκαμψία, απώλεια της ικανότητας βάδισης ή τρεξίματος, πόνος κατά την εκτέλεση συγκεκριμένων κινήσεων ή παραμονής σε συγκεκριμένες θέσεις ή ακόμη και όταν ο ασθενής βρίσκεται σε κατάσταση ηρεμίας.

Η επέμβαση προτείνεται σε ασθενείς με πόνο στην περιοχή του ισχίου ή της βουβωνικής χώρας για διάστημα άνω των έξι εβδομάδων, όταν η συντηρητική αγωγή (φάρμακα, φυσικοθεραπεία) δεν αποδίδει.

Εντούτοις, όσοι ασθενείς διαγιγνώσκονται με παθήσεις του οστικού τμήματος της μηριαίας κεφαλής, όπως νέκρωση ή παροδική οστεοπόρωση ή οστεοαρθρίτιδα ισχίου στα τελευταία στάδια, τότε δεν μπορούν να υποβληθούν σε αρθροσκόπηση ισχίου.

Οι παθήσεις που αντιμετωπίζονται αρθροσκοπικά είναι οι παρακάτω:

  • Ρήξη επιχείλιου χόνδρου
  • Μηροκοτυλιαία πρόσκρουση (FAI)
  • Τροχαντηρίτιδα
  • Σύνδρομο κροτούντος ισχίου
  • Ρήξη στρογγυλού συνδέσμου
  • Ρήξη μέσου γλουτιαίου μυός
  • Οστεοαρθρίτιδα πρώιμων σταδίων
  • Ελεύθερα σωμάτια
  • Υμενίτιδα
  • Ρίκνωση λαγονοψοΐτη
  • Ανεξήγητος χρόνιος πόνος στην άρθρωση

Πώς πραγματοποιείται η αρθροσκόπηση ισχίου

Ο πυρήνας της επέμβασης βασίζεται στην αναλυτική εικόνα της άρθρωσης που θα λάβει ο ιατρός με την εισαγωγή μιας μικροσκοπικής κάμερας 5 χιλιοστών μέσα από ισομεγέθεις οπές τις οποίες θα διανοίξει στο δέρμα. Μόλις λάβει την εικόνα της άρθρωσης και εντοπίσει τις βλάβες, στη συνέχεια θα προχωρήσει στις κατάλληλες κινήσεις επιδιόρθωσης ή αποκατάστασης με τη χρήση εξίσου μικροσκοπικών εργαλείων.

Κατά τη διάρκεια της παραπάνω διαδικασίας ο ασθενής τελεί υπό ραχιαία ή γενική αναισθησία, ενώ ο ιατρός χρησιμοποιεί ακτίνες για να προχωρήσει στην παρακέντηση του ισχίου και να εισάγει το αρθροσκόπιο στην άρθρωση. Τα χειρουργικά εργαλεία εισάγονται από άλλες μικροσκοπικές εισόδους που διανοίγονται στο δέρμα, προκειμένου ο ιατρός να επιτελέσει τις ενέργειες που απαιτούνται, είτε πρόκειται για αποκαταστάσεις είτε για αφαιρέσεις στοιχείων που έχουν υποστεί ρήξεις.

Έπειτα από 1-1,5 ώρα που διαρκεί η αρθροσκόπηση, ο ιατρός προχωράει στην έγχυση τοπικού αναισθητικού μέσα στην άρθρωση, ώστε ο ασθενής να μη ταλαιπωρηθεί από τον μετεγχειρητικό πόνο, ενώ οι οπές ράβονται και τα ράμματα αφαιρούνται με το πέρας 10 ημερών.

Χάρη στην εξέλιξη της τεχνολογίας και στην ελάχιστη επεμβατικότητα που διακρίνει την αρθροσκόπηση ισχίου, το ενδεχόμενο επιπλοκών είναι εξαιρετικά χαμηλό. Ωστόσο, εάν παρουσιαστεί επιπλοκή μεσούσης της επέμβασης τότε μπορεί να αντιμετωπιστεί επί τόπου και καταλυτικά. Σπανίως μπορεί να δημιουργηθεί φλεγμονή, φλεβική θρόμβωση, επίμονος πόνος ή τραυματισμός δερματικών νεύρων στην περιοχή του ισχίου.

Μετεγχειρητική Φροντίδα & Αποκατάσταση


Η αποθεραπεία μετά την αρθροσκόπηση ισχίου ξεκινά μερικές ημέρες μετά την επέμβαση και περιλαμβάνει εξατομικευμένο πρόγραμμα φυσικοθεραπείας, υπό την καθοδήγηση ειδικού και σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό. Η έναρξη εντατικών ασκήσεων τοποθετείται περίπου στην 7η μετεγχειρητική ημέρα.

Ανάλογα με τη φύση της επέμβασης, ο ασθενής ξεκινά με μερική φόρτιση του ισχίου μέσα στην πρώτη εβδομάδα, εφαρμόζει πρόγραμμα ασκήσεων στο σπίτι και αποφεύγει έντονες κινήσεις ή λάθος στάσεις.

Σε περιπτώσεις ελαφριάς σωματικής εργασίας ή καθιστικής δραστηριότητας, μπορεί να επιστρέψει στην εργασία του πολύ νωρίτερα σε σχέση με άλλες χειρουργικές μεθόδους. Για χειρωνακτικές εργασίες, απαιτείται περίοδος αποθεραπείας 1–3 μηνών.

Η συμμόρφωση με τις οδηγίες και η συνέπεια στο πρόγραμμα αποκατάστασης είναι καθοριστικές για την επιτυχία της επέμβασης και την πλήρη λειτουργική αποκατάσταση της άρθρωσης του ισχίου.

Σχετική Αρθρογραφία

Κατάγματα Ισχίου σε Άτομα Μεγάλης Ηλικίας: Αιτίες, Συμπτώματα και Αντιμετώπιση
ΙΣΧΙΟ

Κατάγματα Ισχίου σε Άτομα Μεγάλης Ηλικίας: Αιτίες, Συμπτώματα και Αντιμετώπιση

Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτά τα κατάγματα σχετίζονται με την οστεοπόρωση, την απώλεια οστικής πυκνότητας και τη γενικότερη αστάθεια λόγω της ηλικίας. Μια απλή πτώση ή ακόμα και μια απότομη κίνηση μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρό τραυματισμό, ο οποίος απαιτεί άμεση ιατρική παρέμβαση.

Η Άρθρωση του Ισχίου και οι Βασικές Αιτίες του Οξέος και Χρόνιου Πόνου
ΙΣΧΙΟ

Η Άρθρωση του Ισχίου και οι Βασικές Αιτίες του Οξέος και Χρόνιου Πόνου

Στην άρθρωση του ισχίου, η λεκάνη και οι μηροί συνδέονται μεταξύ τους και σταθεροποιούνται από τον περιβάλλοντα θύλακο, ισχυρούς συνδέσμους και τους μύες. Ο λεγόμενος χόνδρος υαλίνης, που επικαλύπτει τις αρθρούμενες επιφάνειες ένα πολύ λείο στρώμα χόνδρου, επιτρέπει την ανώδυνη και την αδιατάρακτη κινητικότητα της άρθρωσης. Δεδομένου ότι η άρθρωση του ισχίου με τους σχετικούς μύες, τένοντες, νεύρα και θυλάκους, εμπλέκεται σε πάρα πολλές φάσεις κίνησης και δέχεται όλο το βάρος του σώματος, υφίσταται μεγάλη καταπόνηση και συνεπώς φθορά που τελικά οδηγεί σε πόνο και δυσκαμψία.

Αρθροπλαστική Ισχίου και Γόνατος. Πότε πρέπει να χειρουργηθώ;
ΓΟΝΑΤΟ

Αρθροπλαστική Ισχίου και Γόνατος. Πότε πρέπει να χειρουργηθώ;

Τα κριτήρια με τα οποία ο θεράπων ορθοπαιδικός θα προτείνει στον ασθενή του την ολική αρθροπλαστική διακρίνονται σε βασικά κριτήρια ή απόλυτες ενδείξεις (πρέπει να πληρούνται απαραίτητα) και σε δευτερεύοντα κριτήρια η σχετικές ενδείξεις (μπορεί να υπάρχουν δεν είναι απολύτως απαραίτητα) και μπορούν να ενισχύσουν την λήψη της απόφασης για μια ολική αρθροπλαστική. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με τον ασθενή και αφορούν ένα αυξημένο προφίλ επιπλοκών ή με δυνητικά φτωχό χειρουργικό αποτέλεσμα και μπορούν επομένως να αποδυναμώσουν τη σύσταση για αντικατάσταση της άρθρωσης.


Άμεση Επικοινωνία

Φόρμα Επικοινωνίας

http://www.DnnDeveloper.In
ΜΑΝΤΣΗΣ SOCIAL
     
ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ
ΔΡ. ΛΑΖΑΡΟΣ ΜΑΝΤΣΗΣ

Ορθοπαιδική χειρουργική με επαγγελματισμό και ενσυναίσθηση απέναντι στον ασθενή.

Copyright © 2025 Mantsis Orthopaedics Terms Of Use Privacy Statement
Back To Top