Πότε ενδείκνυται η αρθροσκόπηση ισχίου;
Στα περισσότερα περιστατικά τα συμπτώματα που αναφέρονται είναι εμπλοκή της άρθρωσης, πόνος στο ριζομήριο που ενδέχεται να αντανακλάται στην εσωτερική πλευρά του γόνατου, αστάθεια, δυσκαμψία, απώλεια της ικανότητας βάδισης ή τρεξίματος, πόνος κατά την εκτέλεση συγκεκριμένων κινήσεων ή παραμονής σε συγκεκριμένες θέσεις ή ακόμη και όταν ο ασθενής βρίσκεται σε κατάσταση ηρεμίας.
Η επέμβαση προτείνεται σε ασθενείς με πόνο στην περιοχή του ισχίου ή της βουβωνικής χώρας για διάστημα άνω των έξι εβδομάδων, όταν η συντηρητική αγωγή (φάρμακα, φυσικοθεραπεία) δεν αποδίδει.
Εντούτοις, όσοι ασθενείς διαγιγνώσκονται με παθήσεις του οστικού τμήματος της μηριαίας κεφαλής, όπως νέκρωση ή παροδική οστεοπόρωση ή οστεοαρθρίτιδα ισχίου στα τελευταία στάδια, τότε δεν μπορούν να υποβληθούν σε αρθροσκόπηση ισχίου.
Οι παθήσεις που αντιμετωπίζονται αρθροσκοπικά είναι οι παρακάτω:
- Ρήξη επιχείλιου χόνδρου
- Μηροκοτυλιαία πρόσκρουση (FAI)
- Τροχαντηρίτιδα
- Σύνδρομο κροτούντος ισχίου
- Ρήξη στρογγυλού συνδέσμου
- Ρήξη μέσου γλουτιαίου μυός
- Οστεοαρθρίτιδα πρώιμων σταδίων
- Ελεύθερα σωμάτια
- Υμενίτιδα
- Ρίκνωση λαγονοψοΐτη
- Ανεξήγητος χρόνιος πόνος στην άρθρωση
Πώς πραγματοποιείται η αρθροσκόπηση ισχίου
Ο πυρήνας της επέμβασης βασίζεται στην αναλυτική εικόνα της άρθρωσης που θα λάβει ο ιατρός με την εισαγωγή μιας μικροσκοπικής κάμερας 5 χιλιοστών μέσα από ισομεγέθεις οπές τις οποίες θα διανοίξει στο δέρμα. Μόλις λάβει την εικόνα της άρθρωσης και εντοπίσει τις βλάβες, στη συνέχεια θα προχωρήσει στις κατάλληλες κινήσεις επιδιόρθωσης ή αποκατάστασης με τη χρήση εξίσου μικροσκοπικών εργαλείων.
Κατά τη διάρκεια της παραπάνω διαδικασίας ο ασθενής τελεί υπό ραχιαία ή γενική αναισθησία, ενώ ο ιατρός χρησιμοποιεί ακτίνες για να προχωρήσει στην παρακέντηση του ισχίου και να εισάγει το αρθροσκόπιο στην άρθρωση. Τα χειρουργικά εργαλεία εισάγονται από άλλες μικροσκοπικές εισόδους που διανοίγονται στο δέρμα, προκειμένου ο ιατρός να επιτελέσει τις ενέργειες που απαιτούνται, είτε πρόκειται για αποκαταστάσεις είτε για αφαιρέσεις στοιχείων που έχουν υποστεί ρήξεις.
Έπειτα από 1-1,5 ώρα που διαρκεί η αρθροσκόπηση, ο ιατρός προχωράει στην έγχυση τοπικού αναισθητικού μέσα στην άρθρωση, ώστε ο ασθενής να μη ταλαιπωρηθεί από τον μετεγχειρητικό πόνο, ενώ οι οπές ράβονται και τα ράμματα αφαιρούνται με το πέρας 10 ημερών.
Χάρη στην εξέλιξη της τεχνολογίας και στην ελάχιστη επεμβατικότητα που διακρίνει την αρθροσκόπηση ισχίου, το ενδεχόμενο επιπλοκών είναι εξαιρετικά χαμηλό. Ωστόσο, εάν παρουσιαστεί επιπλοκή μεσούσης της επέμβασης τότε μπορεί να αντιμετωπιστεί επί τόπου και καταλυτικά. Σπανίως μπορεί να δημιουργηθεί φλεγμονή, φλεβική θρόμβωση, επίμονος πόνος ή τραυματισμός δερματικών νεύρων στην περιοχή του ισχίου.