Search
× Search

Το blog του ορθοπαιδικού χειρουργού Λάζαρου Μάντση

3 Ασκήσεις για τον πιο Συνηθισμένο Πόνο στο Γόνατο
Λάζαρος Μάντσης
/ Κατηγορίες: Fitness

3 Ασκήσεις για τον πιο Συνηθισμένο Πόνο στο Γόνατο

Εισαγωγή

Με το σημερινό άρθρο, εγκαινιάζεται μια σειρά άρθρων, βασισμένη σε προσεκτική συλλογή επιλεγμένης αρθρογραφίας από το διαδίκτυο, με στόχο την παροχή πρακτικών συμβουλών για ένα σώμα κατά το δυνατόν υγιές και ατραυμάτιστο. Το μόνο βέβαιο είναι ότι με τη συγκεκριμένη πληροφορία, κάποιοι θα χρειαστείτε λιγότερο τις υπηρεσίες ενός ορθοπαιδικού. Επειδή όμως είναι ωραίο να χτίζεις στη ζωή σου σχέσεις, και επειδή στους χώρους που ασκούμαι κι εγώ έχω πολλούς φίλους που θα μπορούσαν να ωφεληθούν σημαντικά από τέτοιου είδους αρθρογραφία, κάνουμε την αρχή σήμερα με έναν πολύ συνηθισμένο και ενοχλητικό πόνο.

Γόνατο του Δρομέα

Είναι συχνό φαινόμενο σε αρκετούς ασκούμενους, ένας αμβλύς και διάχυτος πόνος στην περιοχή του γόνατος. Το φαινόμενο είναι συχνότερο ειδικά σε όσους περιλαμβάνουν στη συστηματική τους δραστηριότητα τρέξιμο, αλλά επίσης και σε όσους ασχολούνται με ποδήλατο, κάποιο άθλημα με συχνά άλματα ή ακόμα και το δημοφιλές crossfit. Τα συμπτώματα αυτά περιγράφονται συνοπτικά με τον όρο "Γόνατο του Δρομέα" ή για τους φίλους της αγγλικής "Runner’s Knee". Με τον συγκεκριμένο όρο-ομπρέλα αναφερόμαστε σε μια ομάδα πιθανών παθολογικών καταστάσεων, οι οποίες ευθύνονται για τον πόνο γύρω από το γόνατο.

Θα βρείτε εύκολα στο διαδίκτυο άρθρα που περιγράφουν τα αίτια, τη διάγνωση, τα συμπτώματα και τη διαδικασία αντιμετώπισης του συγκεκριμένου συνδρόμου, αλλά στο παρόν άρθρο ο σκοπός είναι άλλος. Πώς μπορείτε να βοηθήσετε τα γόνατά σας ώστε να ισχυροποιηθούν και να αντέχουν στα πατήματα και τα άλματα της απαιτητικής άσκησης, αλλά και πώς θα ελαττώσετε ή και θα εξαφανίσετε τον ενοχλητικό αυτό πόνο στις περισσότερες των περιπτώσεων.

Στο παρακάτω βίντεο, μπορείτε να βρείτε τις 3 σημαντικότερες ασκήσεις ενδυνάμωσης του μέγα γλουτιαίου, ο οποίος παίζει καθοριστική σημασία στη σταθερότητα του γόνατος καθώς εμποδίζει την συχνά καταστροφική έσω στροφή. Υπάρχουν δε αρκετές έρευνες οι οποίες δείχνουν ότι ο συγκεκριμένος μυς είναι πιο σημαντικός στην ελάττωση των συμπτωμάτων του συνδρόμου επιγονατιδομηριαίου πόνου συγκριτικά με τους τετρακέφαλους μύες (ενδεικτικά 43% μείωση στον πόνο μετά από 4 εβδομάδες.).

Για τη δική σας ευκολία, οι ασκήσεις και το χρονικό σημείο στο βίντεο όπου θα τις βρείτε, είναι οι ακόλουθες:

  1. Απαγωγές ισχίου από θέση πλάγιου ξαπλώματος, στο 3:24
  2. Πλάγια βήματα με λάστιχα, στο 4:39
  3. Απαγωγές ισχίου από θέση πλάγιας σανίδας, στο 5:19
  4. Προτεινόμενη ρουτίνα ασκήσεων στο 5:55 (συνοψίζεται σε 3-4 σετ, από 10-15 επαναλήψεις, 3 φορές την εβδομάδα)

Το συγκεκριμένου τύπου περιεχόμενο θα το βρίσκετε στην ενότητα Fitness & Fixes: Πώς να μην χρειαστείτε τον Ορθοπαιδικό

Προηγούμενο Άρθρο Mako SmartRobotics™: Απόλυτος Έλεγχος στις Αρθροπλαστικές με Δεδομένα Πραγματικού Χρόνου
Εκτύπωση
5129 Rate this article:
4.3
blog comments powered by Disqus
Terms Of UsePrivacy StatementCopyright © 2024 Mantsis Orthopaedics
Back To Top